19 Ekim 2015 Pazartesi

Bulut Servisi / Web Sitesi

  Sanallaştırma nedir, neden önemli ? Bulut Teknolojisi hayatımızda ne gibi kolaylıklar yaratır  ? Öncelikle bütün bunları hatırlayarak başlayalım. 

  Sanallaştırma, sunucuların en verimli şekilde kullanılabilmesine olanak verir. Bir sürü fiziksel makine yerine yüksek verimli ve kapasiteli tek bir makine içerisine sanal olarak kurup kullanabilir. Örnek verecek olursak diyelim siz Linux işletim sistemi kullanıyorsunuz fakat Windows işletim sistemini de merak ediyorsunuz. Fakat bu sistemi makinenize kurarken diskinizi bölmek veya bilgisayarınıza format atıp kurulum yapmak istemiyorsunuz. Ya da iki işletim sistemini de aynı anda kullanmak istiyorsunuz. Bu ve bunun gibi birçok ihtimal için çözüm aslında sanallaştırmadan geçiyor. Bir virtualbox yardımıyla veya bulut servisleri yardımıyla bu işlemi kolaylıkla halledebilirsiniz.Ayrıca sanallaştırmanın bir diğer faydası da, güvenmediğiniz bir yazılımı önce sanal makinede test edip daha sonra ana makinenizde kullanabilme imkanı sunması.İşte sanallaştırma bu denli önemlidir.

  Sanallaştırma hatırlatmasından sonra sıra geldi bulut teknolojisine eskiden uygulamalar bilgisayara kurulmadan kullanılamıyordu. Kullanıcılar bilgisayarlarına yükledikleri uygulama için lisansa ihtiyaç duyuyorlardı. LANların gelişmesiyle, sunucu-istemci teknolojisi doğdu. Bulut teknolojisi, klasik istemci-sunucu sistemlerinin sağladığı uygulamalardan çok daha farklıdır.


  Herhangi bir bilgisayar ya da internete çıkan cihaz, internete aynı bilgisayar gücü ile bağlanır, bulut üzerindeki dosyalar ise ortak kullanılır. Kullanıcılar bilgilerini burada saklayabilir ve bu bilgilere erişimi sağlayabilir. Veri merkezde saklandığı için, ekstra bir depolama cihazına ihityaç duyulmaz bu da bizleri depolama maaliyetinden kurtarır. Masaüstü uygulamaları email sunucusu sistemlerine bağlanırlar, buradan da bulut uygulamasına bağlanabilirler.

 Bulut teknolojisi kullanmak, kişisel bilgisayarların yükünü azaltır ve çeşitli sayıda uygulama, bulut sunucusu tarafından sağlanır. Genellikle, kullanıcılar uygulamaları bilgisayarını indirmek ve yüklemek istemezler. Tüm işlemeler ve depolamalar, bulut sistemi tarafından sağlanır. 

 Sisteminizi bulut teknolojisine aktarırsanız, bir servis sağlayıcısından güç sağlanır ve birbirinin işini paylaşan binlerce bilgisayar birlikte çalışır. Bu sunucular, binlerce site tarafından paylaşılmaktadır, sunucuyu paylaşan sitelerden kimisi çok popüler kimisi daha az ilgi çekebilir. Fakat hepsi aynı bulut ağını paylaşır. Sitenin popülerliği arttığı zaman, bulut sisteminiz size daha çok kaynak verecektir.

   Bulut servisi olarak Microsoft'un Azure Servisini kullanmaktayım.
Ve bulut servislerinin ne kadar kolay kullanıldığını bizzat kendim deneyerek görmüş bulunmaktayım. Sizlere de bunun videosunu çekerek göstermek istedim. (https://youtu.be/3FdBxJrcDRM) Mutlaka bir bulut servisinden hizmet alarak deneyimlemelisiniz.
  










12 Ekim 2015 Pazartesi

Bulut Bilişim Adına



 

 Bulut Bilişim (Cloud Computing),sahip olduğumuz tüm uygulama, program, fotoğraf-video ve verilerimizin sanal bir sunucu(server)da yani bulutta depolanması ve internete bağlı olduğumuz takdirde herhangi bir yerde telefon,bilgisayar veya daha farklı cihazlar aracılığıyla bu bilgilere, verilere, programlara kolayca ulaşacağımız hizmetlerin bütününe denir. Daha açık ifade edecek olursam herhangi bir uygulamanın internet üzerinden online olarak kullanılmasını sağlar.

Peki Bulut Nedir ?
Bulut Nedir?
Online platformlarda, her hangi bir kuruluma gerek kalmadan web tabanlı uygulamalar ile müşterilere yazılım ve işlemsel kaynaklarını sunan yeni bir teknolojidir. Google’ın piyasaya süreceği ve tamamiyle internet tabanlı çalışacak işletim sistemi bu teknolojiye en iyi örnektir. - See more at: http://microsoftbulutbilisim.com/microsoft-bulut-bilisim-nedir-bulut-bilisim-hakkinda/#sthash.yAZNkf7f.dpuf
  Herhangi online bir platformda bir kurulum yapmaya gerek duymadan web tabanlı uygulamalar aracılığıyla kullanıcılarına yazılımsal kaynaklarını sunan yepyeni bir teknolojidir.
Fakat bulut teknolojisi API ile karıştırılmamalıdır. 

Yeni Bulut Bilişim uygulamalarının en önemli özellikeri şunlardır:
  1. Local’deki datalarla senkronizasyon özelliğine sahip.
  2. Platform ve cihazlardan bağımlılığı yoktur. Herhangi bir bağımlılığı yoktur, her platform ve cihazda çalışabiliyor.
  3. İnternet bağlantısı olmadan da çalışabilir.
  4. Güvenlik ve kişiye özel güvenlik ayarları. Adminin izin verdiği yetkilerle buluttaki veriler paylaşılabilir.
  5. Sınırsız kullanıcı erişim sağlayabilir.
- See more at: http://microsoftbulutbilisim.com/microsoft-bulut-bilisim-nedir-bulut-bilisim-hakkinda/#sthash.yAZNkf7f.dpuf
Yeni Bulut Bilişim uygulamalarının en önemli özellikeri:
  1. Yerel(local)deki verilerle senkronizasyon özelliğine sahiptirler.
  2. Platform ve cihazlara bağımlılıkları yoktur.
  3. İnternet bağlantısı olmadan(offline) da çalışabilirler.
  4. Kişiye özel güvenlik ayarları bulunmaktadır. Adminin izin verdiği yetkilerle buluttaki veriler paylaşılabilir.
  5. Sınırsız kullanıcı erişim sağlayabilir.

 Bulut Hizmet Modelleri: 


1-altyapı hizmeti (IaaS)
  Bulutun bu hizmet modelinde, bulut sağlayıcıları veya sunucuları, fiziksel veya sanal makinalar olarak sunarlar. Altyapı hizmeti (IaaS) bulutları içinde bulunan diğer kaynaklar, sanal makine imaj kütüphanesindeki imajlar, raw (block) veya dosya tabanlı depolama, güvenlik duvarları, yük dengeleyiciler, IP adresler, sanal yerel alan ağları(wLans) ve yazılım demetleridir. Bulut sağlayıcıları veri merkezlerinde kurulu bulunan büyük bilgi teknolojileri havuzlarından talep üzerine bu kaynakları sağlarlar. Geniş alan bağlantıları için, İnternet kullanılabilir veya telekomünikasyon şirketi bulutlarına adanmış sanal özel ağlar (VPN) yapılandırabilirler.
Uygulamaları yerleştirebilmek için bulut hizmeti alan müşteriler makinalarına işletim sistem imajlarını yüklediği gibi uygulama yazılımlarını da yüklerler. Bu modelde işletim sistemleri ve uygulama yazılımlarının onarımından, sürdürülmesinden bulut hizmeti alan sorumludur.

2-platform hizmeti (PaaS)
  Bu modelde, bulut sağlayıcıları genellikle işletim sistemi, programlama dili yürütme ortamı, veri tabanı ve web sunucularını içeren bir bilgi işleme platformunu dağıtmaktadır.
Uygulama geliştiricileri bir bulut platformunda kendi yazılım çözümlerini satın alma masraflarını, zorluklarını çekmeden ve temelinde bulunan donanım ve yazılım katmanlarını yönetmesine gerek olmadan geliştirebilir ve çalıştırabilir. Bazı Platform hizmetleri, elinde bulundurduğu sunucu ve depolama kaynaklarını otomatik olarak uygulama talebini karşılayacak şekilde yani bulut hizmeti alanların manuel olarak kaynak ayırma yapmasına gerek olmadan kaynak kullanımının ölçeklenmesine izin verir.
Platform hizmeti sağlayıcılarına örnek olarak; Amazon Elastic Beanstalk, IBM Bluemix, Google App Engine, Microsoft Azure ve OrangeSpace verilebilir.


 3-yazılım hizmeti (SaaS)
 Bulutun bu modelinde ise, bulut sağlayıcıları bulutta uygulama yazılımını yüklemeyi ve işletmeyi yapar, bulut kullanıcıları bulut hizmeti alanlardan yazılıma erişirler. Bulut kullanıcıları uygulamanın üzerinde çalıştığı bulut altyapısı ve platformunu yönetmezler. Bu sayede uygulamanın bulut kullanıcısının kendi bilgisayarında kurulu olma ve çalıştırılma gereği kalmamış olur. Bakım ve destek kolaylaşmış olur. Bulut uygulamasını diğerlerinden farklı kılan esnekliğidir. Çok sayıdaki bulut kullanıcısına yer sağlayabilmek için, uygulamalar çok sayıda kişi tarafından kullanılabilirdir, herhangi bir makine birden fazla bulut kullanıcı organizasyonuna hizmet verebilir. Bulut tabanlı uygulama yazılımlarının özel tiplerine benzer şekilde isimlendirme yapılması yaygındır: Masaüstü hizmeti, iş süreci hizmeti, test ortamı hizmeti, iletişim hizmeti gibi.
Yazılım hizmeti (SaaS) örnek olarak Google Apps, innkeypas, Quickbooks online, Salesforce.com, Microsoft Office 365.

Sanallaştırma Nedir ?
 Sanallaştırma (virtualization) genel itibari ile bilgisayar kaynaklarının (resource) kullanıcılardan soyutlanması anlamına gelir. Bunu yapmak için kullanılan metodlar bilgisayar kaynaklarının paylaştırılmasını veya birleştirilmesini sağlar.Basit şekilde söylenecek olursa işletim sistemleri, depolama aygıtları ya da ağ kaynaklarından herhangi birinin aslını kurmak yerine  onları sanal olarak kurmaktır.
 IT(Information Technologies)’de sanallaştırmanın başlıca kullanıldığı üç alan vardır:
  • Ağ sanallaştırması; ağdaki uygun kaynakların birbirinden bağımsız ve belli bir sunucuya ya da cihaza atanmış kanallara paylaştırılarak bir araya getirilmesi metodudur.  Sanallaştırmadaki  mantık,  tıpkı bölümlere ayrılmış sürücünüzün dosyaları daha kolay  yönetmesindeki  gibi, ağın yönetilebilir bölümlere ayrılarak  gerçek karmaşıklığının gizlenmesidir.
  • Yedekleme sanallaştırması; merkezi konsoldan yönetilen tek  bir depolama aygıtıymış gibi görünen birçok ağ depolama aygıtının fiziksel yedekleme birleştirilmesidir.

  •  Sunucu sanallaştırması; bireysel sunucuların, işletim sistemlerinin ve işlemcilerin numaralar ve kimlik bilgileri gibi  sunucu  verilerini, sunucunun kullanıcılarına karşı maskelemektir.


  Sanal Makinelere bakacak olursak bilgisayarlarda programları gerçek bir bilgisayar sistemiymiş gibi çalıştıran yazılımlardır. Sanal makineler, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine olanak sağlar. 
  Bulut bilişim ile örnek vermek gerekirse Microsoft Azure ile çok kolay bir şekilde sanal makine (virtual machine) oluşturulup iki teknoloji aynı anda kullanılabiliyor artık. Denemek için çok fazla bekletmeyin derim kendinizi.

Bulut Nedir?
Online platformlarda, her hangi bir kuruluma gerek kalmadan web tabanlı uygulamalar ile müşterilere yazılım ve işlemsel kaynaklarını sunan yeni bir teknolojidir. Google’ın piyasaya süreceği ve tamamiyle internet tabanlı çalışacak işletim sistemi bu teknolojiye en iyi örnektir. - See more at: http://microsoftbulutbilisim.com/microsoft-bulut-bilisim-nedir-bulut-bilisim-hakkinda/#sthash.yAZNkf7f.dpuf
herhangi bir uygulamanın internet üzerinden online olarak çalışmasıdır. - See more at: http://microsoftbulutbilisim.com/microsoft-bulut-bilisim-nedir-bulut-bilisim-hakkinda/#sthash.E7uv4O9f.
herhangi bir uygulamanın internet üzerinden online olarak çalışmasıdır. - See more at: http://microsoftbulutbilisim.com/microsoft-bulut-bilisim-nedir-bulut-bilisim-hakkinda/#sthash.E7uv4O9f.dpuf
herhangi bir uygulamanın internet üzerinden online olarak çalışmasıdır. - See more at: http://microsoftbulutbilisim.com/microsoft-bulut-bilisim-nedir-bulut-bilisim-hakkinda/#sthash.E7uv4O9f.dpuf
herhangi bir uygulamanın internet üzerinden online olarak çalışmasıdır. - See more at: http://microsoftbulutbilisim.com/microsoft-bulut-bilisim-nedir-bulut-bilisim-hakkinda/#sthash.E7uv4O9f.dpufBakanımızın da dediği üzere herkes bulut sisteminde istediği verileri paylaşıyor sonra işine yarayacak olan bilgiyi veriyi oradan alarak kullanıyor.