19 Ekim 2015 Pazartesi

Bulut Servisi / Web Sitesi

  Sanallaştırma nedir, neden önemli ? Bulut Teknolojisi hayatımızda ne gibi kolaylıklar yaratır  ? Öncelikle bütün bunları hatırlayarak başlayalım. 

  Sanallaştırma, sunucuların en verimli şekilde kullanılabilmesine olanak verir. Bir sürü fiziksel makine yerine yüksek verimli ve kapasiteli tek bir makine içerisine sanal olarak kurup kullanabilir. Örnek verecek olursak diyelim siz Linux işletim sistemi kullanıyorsunuz fakat Windows işletim sistemini de merak ediyorsunuz. Fakat bu sistemi makinenize kurarken diskinizi bölmek veya bilgisayarınıza format atıp kurulum yapmak istemiyorsunuz. Ya da iki işletim sistemini de aynı anda kullanmak istiyorsunuz. Bu ve bunun gibi birçok ihtimal için çözüm aslında sanallaştırmadan geçiyor. Bir virtualbox yardımıyla veya bulut servisleri yardımıyla bu işlemi kolaylıkla halledebilirsiniz.Ayrıca sanallaştırmanın bir diğer faydası da, güvenmediğiniz bir yazılımı önce sanal makinede test edip daha sonra ana makinenizde kullanabilme imkanı sunması.İşte sanallaştırma bu denli önemlidir.

  Sanallaştırma hatırlatmasından sonra sıra geldi bulut teknolojisine eskiden uygulamalar bilgisayara kurulmadan kullanılamıyordu. Kullanıcılar bilgisayarlarına yükledikleri uygulama için lisansa ihtiyaç duyuyorlardı. LANların gelişmesiyle, sunucu-istemci teknolojisi doğdu. Bulut teknolojisi, klasik istemci-sunucu sistemlerinin sağladığı uygulamalardan çok daha farklıdır.


  Herhangi bir bilgisayar ya da internete çıkan cihaz, internete aynı bilgisayar gücü ile bağlanır, bulut üzerindeki dosyalar ise ortak kullanılır. Kullanıcılar bilgilerini burada saklayabilir ve bu bilgilere erişimi sağlayabilir. Veri merkezde saklandığı için, ekstra bir depolama cihazına ihityaç duyulmaz bu da bizleri depolama maaliyetinden kurtarır. Masaüstü uygulamaları email sunucusu sistemlerine bağlanırlar, buradan da bulut uygulamasına bağlanabilirler.

 Bulut teknolojisi kullanmak, kişisel bilgisayarların yükünü azaltır ve çeşitli sayıda uygulama, bulut sunucusu tarafından sağlanır. Genellikle, kullanıcılar uygulamaları bilgisayarını indirmek ve yüklemek istemezler. Tüm işlemeler ve depolamalar, bulut sistemi tarafından sağlanır. 

 Sisteminizi bulut teknolojisine aktarırsanız, bir servis sağlayıcısından güç sağlanır ve birbirinin işini paylaşan binlerce bilgisayar birlikte çalışır. Bu sunucular, binlerce site tarafından paylaşılmaktadır, sunucuyu paylaşan sitelerden kimisi çok popüler kimisi daha az ilgi çekebilir. Fakat hepsi aynı bulut ağını paylaşır. Sitenin popülerliği arttığı zaman, bulut sisteminiz size daha çok kaynak verecektir.

   Bulut servisi olarak Microsoft'un Azure Servisini kullanmaktayım.
Ve bulut servislerinin ne kadar kolay kullanıldığını bizzat kendim deneyerek görmüş bulunmaktayım. Sizlere de bunun videosunu çekerek göstermek istedim. (https://youtu.be/3FdBxJrcDRM) Mutlaka bir bulut servisinden hizmet alarak deneyimlemelisiniz.
  










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder